Bibajs irriterar norska sommarstugeägare

Grannarna till en norsk biodlare, Bård Sigve Jacobsen, har gjort rättssak av hans biodling. Sedan mer än 80 år har han själv, hans far och farfar drivit biodling på ön Hidra i Norge. Nu har elva av de husägare som tillkommit sedan starten 1926, mestadels sommarstugeägare, gått samman och vill att han ska upphöra med verksamheten. Anledningen är att de får sina bilar, trädgårdsmöbler och redskap nedsmutsade med bibajs. Grannarna har dokumenterat bibajset i bilder och presenterade dessa vid tingsrätten i Lister den 29 november förra året.

Domaren tyckte att saken kunde göras upp genom att parterna talade med varandra men det gick inte att komma fram till en godtagbar lösning och många biintresserade väntade med spänning på dom i målet som avkunnades efter nyår.

Grannarnas klagomål på binas flygvägar och utsöndringar har väckt stor förtrytelse inom både biodlarkretsar och hos de som enbart är naturintresserade i allmänhet. Det skapades till exempel snabbt flera grupper på Facebook som fick fantastiskt många medlemmar. Och både norsk och utländsk press har intresserat sig för Sigves bin och grannarnas besvär med dem.

Men till slut avgjordes ändå ärendet och det hela utföll till Sigves fördel helt och hållet. Trots grannarnas bildbevis på nedbajsade bilar och trädgårdsredskap. Nu är det klart att han får fortsätta med sina bin på Helle på Hidra. Och dessutom ska de saksökande grannarna punga ut med rättegångskostnaderna på 160 000 norska kronor!

Om grannarna väljer att driva saken vidare är det enligt norsk press för tidigt att sia om. Enligt grannarnas juridiska ombud var det aldrig deras mening att Sigve skulle sluta med sin biodling, deras förhoppning var att domslutet skulle utfalla till deras fördel så att Sigve skulle tvingas flytta sina kupor som han och hans far och farfar haft på samma plats i 80 år. Men domaren valde alltså att döma till Sigves fördel och nu får kuporna stå kvar.

Det här inlägget postades i Huvudartikel, Nyheter. Bokmärk permalänken.