Bra hallonår tack vare Gudrun

Hallon trivs på torra, karga platser som kalhyggen, skogsberg och snårfyllda backar. Nu, tre år efter vinterstormen Gudrun som gav den svenska skogen ett nytt utseende, kan vi plocka hallon i mängder!

När en skogsbrand härjat skapas förutsättningar för växter och djur som normalt inte trivs i skogen. När Gudrun fällde mängder med träd och lämnade stora ytor med småsnår och stubbar fick hallonen fart. Detta år, 2008, har vi kunnat läsa om skogshallon i överflöd. Och tack vare väderleken är de dessutom saftiga och smakar gott. Det vanligaste är väl annars att vi äter odlade hallon. I Sverige har hallon odlats sedan renässansen och allteftersom har de förädlats och gjorts härdiga.

Det vetenskapliga namnet för hallon är Rubus idaeus, vilket visar att hallon hör till rossläktet och det märks om inte annat på de taggar som man måste värja sig för vid plockningen och också på de revor och rotskott som hallonen sänder ut. Trots att hallonens blommor är förhållandevis små och oansenliga drar de till sig mängder med insekter, särskilt bin och humlor lockas av doften och nektarn. Hallonen ger en särskilt ljus och mild honung och binas pollinering bidrar till större hallonskördar.

Det här inlägget postades i Artiklar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.