Filmrecension: Honungsbiets hemliga liv

Filmen som bygger på boken med samma namn, är faktiskt ett lysande exempel på hur en underbar bok kan bli en precis lika underbar film. Huvudpersonen i boken, Lily Owens, spelas av Dakota Fanning som här i Sverige kanske är mest känd för sin roll som Tom Cruises dotter i Världarnas Krig. The Secret Life of Bees spelades in 2008, då Dakota var 14 år gammal, precis som Lily i boken. Det är underbart att se en ung amerikansk skådespelerska som är så chosefri och normal i en filmroll. Inget trams om att se supersöt och perfekt ut i alla lägen – vilket gör Lily/Dakota extra trovärdig. Övriga roller innehas av en hel rad fantastiska skådespelerskor och här har man lyckats hitta precis rätt person till varje roll!

När man har läst (och älskat) boken först är man ju alltid lite orolig att personerna i filmen inte ska stämma med den bild man har i sitt eget huvud. För min del är Jennifer Hudson Rosaleen och de tre biodlande ”kalendersystrarna” May, June och August kunde inte ha gestaltats av några andra än Sophie Okonedo, Alicia Keys och Queen Latifah.

Ett stort plus är att i de scener där biodlingen är central handskas man verkligen med bina och bimaterialet på ett ytterst trovärdigt sätt! Det finns till och med bin på ramarna som Queen Latifah/August lyfter ur kuporna! Någonstans läste jag att stora delar av filmen spelades in under vintern 2007, men det gäller troligtvis inte själva scenerna med bina!

Det genomgående temat i filmen, förutom de rasmotsättningar som är den allestädes närvarande bakgrunden till historien, är även kärleken. Lilys kärlek till Rosaleen och till sin mamma, som hon tror att hon har dödat i en olyckshändelse när hon var mycket liten. Augusts kärlek till sina bin, Mays alltomfattande kärlek och Junes kärlek till Neil, spelad av Nate Parker. Även Lilys far, T. Ray Owens, briljant spelad av Paul Bettany, visar sig ha en oanad sida i sin personlighet. Och i Lilys relation med de biodlande systrarnas hjälpreda, Zach, spelad av Tristan Wilds, förenas de två temana.

Det är förvisso en feelgood-film, men med en frisk och osentimental ton som dröjer sig kvar som en stilla glädje genom att det mesta i filmen känns äkta och okonstlat. En riktigt bra film som man absolut inte måste vara biodlare för att uppskatta – men det ger onekligen en underbar extra dimension till hela upplevelsen.

Original titel: The Secrete Life of Bees

Filmens premiär: 2008

Producerad av Fox Searchlight Company

Regi: Gina Prince-Bythewood

Manus/Författare: Gina Prince-Bythewood, manus Sue Monk-Kidd, författare

Skådespelare: Dakota Fanning, Jennifer Hudson, Queen Latifah bland andra

Det här inlägget postades i Kultur & nöjen, Recensioner. Bokmärk permalänken.