Honung – ändå nyttigare än man tidigare trott

Uttrycket ”landet som flödar av honung och mjölk” känner nog många till från bibelns beskrivning av Kanaans land och att den kombinationen gör gott vid förkylning eller sömnsvårigheter. Men varför har alltid varit en gåta. Många teorier har framförts men det är först nu som vi vet hur det verkligen förhåller sig.

Det är Alejandra Vásques och Tobias Olofsson som efter många års forskning kommit fram till att lösningen ligger i tolv tidigare oupptäckta mjölksyrabakterier i biets mage. Redan 2004 startade Tobias Olofsson forskningsprojektet i morfaderns trädgård. Morfar, Tage Kimblad, är nämligen biodlare sedan många år tillbaka och väckte tidigt Tobias intresse för bin och honung. Att honung var nyttigt var en självklarhet och att det var bra på många sätt, men varför var det aldrig någon som visste. Tobias forskningsprojekt knöts till mikrobiologiska laboratoriet vid Lunds universitet där Alejandra arbetade. Hon är expert på lactobaciller och när Tobias hittade bakterier han inte kände igen vände han sig till henne. Sammantaget har de alltså funnit tolv olika bakterier i biets honungsmage.

De tolv mjölksyrabakterierna är åtta laktobaciller och fyra bifidobakterier. Tio av dem är helt nya arter som Alejandra och Tobias får namnge.
Forskarparet, som numera är ett par ”på riktigt”, har sökt patent i Sverige, Europa och USA genom sitt företag ConCellae AB.

Hemligheten med honungens antibakteriella egenskaper är alltså röjd och innebär enorma möjligheter, både inom livsmedels- och hälsosektorn, men även för biodlingen. Bina har inget eget immunförsvar och därför är mjölksyrabakterierna viktiga som sjukdomshämmare både för bina och deras larver. Under senare år har det, framförallt i USA, varit stora problem med bisamhällen som dött. Nu hoppas man att upptäckten ska kunna leda till möjligheter att stärka binas försvar mot sjukdomar och på sikt stoppa bidöden.

Inom läkemedelsindustrin är man mycket entusiastisk och Alejandra och Tobias hoppas kunna utveckla medicinska preparat framförallt avsedda för sårvård. Honung har använts under århundraden på sår och insektsbett och har visat sig effektiv mot multiresistenta bakterier, där antibiotika numera kan vara verkningslös.

Christer Ankarlid, vd på Svensk Honungsförädling i Mantorp, glädjer sig även han åt upptäckten. Möjligheten finns att ta fram en energidryck, en så kallad återhämtningsdryck. Baserad på honungen blir den både uppiggande och hälsofrämjande. Han tror även på möjligheten att öka marknaden för honung inom livsmedelsindustrin, exempelvis som sötningsmedel istället för socker i sylt och marmelad.

Det här inlägget postades i Artiklar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.