Honungsälskande schimpanser använder verktyg

Under ett antal år har forskare i Republiken Kongo studerat schimpanser och deras sätt att komma åt bihonung – en godsak aporna älskar. De har funnit att aporna i Goualougotriangeln är de som är bäst på att tillverka och använda redskap jämfört med primater på andra platser och att de också gör det i mycket större utsträckning än man tidigare trott.

Studien, som publicerats i International Journal of Primatology, visar att aporna inte främst vill åt honungen för näringen. De är helt enkelt ute efter det söta och kan anstränga sig ganska rejält för att få det!

Forskarna har filmat aporna under fyra år och sett hur de tillverkar olika sorters redskap. De kan vara kraftiga träklubbor av grenar som de kvistar av med tänder eller händer. Eller pinnar och stickor som används till att peta i boet eller att vidga öppningen med. Vid ett flertal tillfällen har man noterat att aporna tillverkar ett redskap som sedan sticks undan i lövverket för senare användande!

Schimpanserna vet att välja bin av en art som inte sticks och dessa bon är oftast mycket svårtillgängliga, men aporna är oerhört tålmodiga och kan ibland börja bearbeta ett bo under några timmar på förmiddagen, ta en paus och avsluta arbetet först under eftermiddagen. Även om utdelningen inte alltid blir så stor verkar schimpanserna definitivt anse den mödan värd!

Ett uppenbart problem är att den gaddfria biarten bygger bo i träarter som huggs och används till timmer. Apornas boplatser och föda påverkas och deras beteende och bevarande hotas.

För bara några veckor sedan rapporterade samma forskare som studerat apornas honungsjakt att aporna även tillverkar särskilda ”fiskespön” för att komma åt termiter och det finns ytterligare en hel del att lära om dessa apor och deras tillverkning och användande av redskap i jakten på föda.

Se filmerna och originalartikeln från Rebecca Morelle, BBC News

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.