Lyckliga solitärbin!

Enligt en artikel i Svenska Dagbladets pappersupplaga den 4 februari 2009, kommer man i Växjö kommun att satsa 400 000 kronor till ett i sitt slag enastående biprojekt!

I naturreservatet Bokhultet i Växjö finns ett 20 000 kvadratmeter stort militärt övningsfält som nu används för övningskörning med lastbil. Det har visat sig vara ett av de artrikaste områdena i landet med ett 50-tal olika sorter ensamlevande bin förutom gallsteklar och humlor. Nu ska man utöka attraktionskraften på dessa insekter genom att anlägga ängar, gräva dammar och skapa ett backlandskap med sanddyner och kullar på området. För att göra platsen attraktiv även för människor anläggs en paviljong där intresserade kan få information om själva projektet.

En av de ansvariga för satsningen är kommunekolog Lars Andersson. Han framhåller i en intervju gjord med Radio Kronoberg, att bina inte sticks och att man nog får vara ganska uppmärksam om man ska få syn på dem.

En av anledningarna till att fältet har den unika biologiska mångfalden kan, enligt Lars Andersson, bero på militärens framfart under åren, med bland annat övningskörningen som skapat en idealisk biotop. Denna ska man nu alltså ytterligare förbättra och skapa ett paradis för både bin och människor.

Du kan lyssna på intervjun med Lars Andersson på Radio Kronoberg, inslaget börjar 9:13 in. Inslaget finns kvar i 30 dagar från 2009-02-03.

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.