Studie visar: Honung bättre än hostmedicin till barn

Enligt en amerikansk forskningsstudie, presenterad i Archive´s of Pediatrics and Adolescent Medicine, lindrar honung natthosta hos förkylda barn. I samma studie framgår att receptfria hostmediciner inte har någon påvisbar effekt. Vi har översatt artikeln till svenska.

Denna artikel är översatt till svenska. Se översättarens kommentarer längst ner på sidan. Originalartikeln finns här

Honung bättre alternativ för att lindra barns hosta än receptfria läkemedel

Onsdag, 5 december 2007

Hershey, Pennsylvania.

Nu när pålitligheten och effektiviteten med hostmediciner för barn sätts i tvivelsmål, vad kan föräldrar göra för att hjälpa sina barn hantera den besvärliga hostan?

Vid en ny studie gjord vid Penn State College of Medicine har ett forskarlag kommit fram till att honung kan erbjuda föräldrarna ett säkert och fungerande alternativ. Under studien fann man att en liten dos bovetehonung som gavs före sänggåendet gav bättre lindring av natthosta och sömnsvårigheter hos barn än ingen behandling alls eller dextromethorphan, DM, ett hostdämpande medel som finns i många receptfria förkylningspreparat.

Honung visade sig vara bättre på att minska frekvensen, kraften och den störande effekten av natthosta orsakad av övre luftvägsinfektioner än DM eller ingen behandling. Honung förbättrade också sömnkvaliteten för både det hostande barnet och dess föräldrar. DM var inte påvisbart bättre på att lindra symtom än ingen behandling alls.

Dessa rön är särskilt anmärkningsvärda eftersom ett rådgivande utskott inom Food and Drug Administration, FDA, nyligen rekommenderade att receptfria läkemedel mot hosta och förkylning inte ska ges till barn under 6 års ålder eftersom de brister i effektivitet och kan ha bieffekter.

Forskningsstudien är gjord av ett forskarlag vid Penn State College of Medicine, lett av Ian Paul, M.D, M.Sc., och resultatet har presenterats i denna månads utgåva av Archive´s of Pediatrics and Adolescent Medicine.

I en tidigare studie, publicerad 2004, visade Paul och hans kollegor att varken DM eller diphenhydramine, en annan vanlig ingrediens i hostmedicin, fungerade bättre än placebo när det gällde att minska natthosta eller att förbättra sömnkvaliteten. Honung har dock använts under århundraden i en del kulturer som behandling av symtom i samband med övre luftvägsinfektioner som hosta och anses vara riskfri att ge till barn över 12 månaders ålder. Honung har väldokumenterade egenskaper som antioxidant och bakteriebekämpande medel vilket skulle kunna förklara dess bidragande funktion vid sårläkning. Honung lindrar även vid direktkontakt, vilket kan vara en förklaring till dess effekt på hosta, som påvisats av Världshälsoorganisationen, WHO.

I den senaste studien deltog 105 barn i åldrarna 2 till 18 år vilka tillhörde en universitetsansluten läkarmottagning. Under studiens första natt fick barnen ingen behandling. Föräldrarna fick svara på fem frågor om sina barns hosta och sin egen och barnens sömnkvalitet. Den andra natten fick barnen antingen honung, artificiellt smaksatt honungssmakande receptfritt DM eller ingen behandling alls, ungefär en halvtimme före sänggåendet. Föräldrarna svarade på samma fem frågor morgonen efter.

Den slumpmässiga studien var delvis ”dubbel-blind”: Sjukvårdspersonalen visste inte vilken behandling varje deltagande familj erhöll när de delade ut deras kuvert med spruta i. Föräldrar till barn som fick honung eller artificiellt honungssmaksatt DM uppmätt i en spruta visste inte vilken behandlingsgrupp de ingick i. Föräldrar till barn som ingick i gruppen vilken inte erhöll behandling fick en tom spruta och kände därför till sina barns grupp.

Överlag klassade föräldrarna honung som märkbart bättre som symtomlindrare av deras barns natthosta och sömnsvårigheter än DM eller ingen behandling. I ett fåtal fall rapporterade föräldrar lindriga bieffekter av honungsbehandlingen som överaktivitet.

”Vår forskningsstudie kan läggas till det växande antalet skrifter vilka ifrågasätter att man ger DM till barn, men den erbjuder också läkare och föräldrar ett välgrundat och tryggt alternativ”, säger Paul, barnläkare, forskare och tillförordnad professor i pediatrik vid Penn State College of Medicine och Penn State Hospital. ”Kompletterande studier kommer med säkerhet att övervägas, men vi hoppas att sjukvårdspersonal och läkare tar i beaktande den positiva möjligheten av att använda honung som behandling efter att ha sett den bristande effektiviteten, den högre kostnaden och risken för oönskade bieffekter som förknippas med användningen av DM”.

Potentiellt farliga effekter av DM hos små barn inkluderar muskelslapphet, kraftiga ofrivilliga muskelsammandragningar och spasmer. Dessutom används DM ofta som en drog bland vuxna.

Hosta är orsaken till nära tre procent av samtliga besök på läkarmottagningar i Nordamerika, fler än något annat sjukdomssymtom. Hosta är särskilt störande nattetid eftersom den stör sömnen. Konsumenter lägger ut miljarder dollar varje år på receptfria host- och förkylningspreparat trots att det finns få bevis för att dessa kan ge märkbar lindring.

Denna forskningsstudie finansierades genom ett kravfritt anslag från National Honey Board, en näringsunderstödd avdelning inom Nordamerikanska Jordbruksdepartementet, United States Department of Agriculture.

Megan Manlove

mmanlove@hmc.psu.edu

Översättarens anm.

De medel som omnämns i artikeln ingår inte i några förkylningspreparat som säljs i Sverige. Dextromeorphan ingår inte i några mediciner alls, varken receptfria eller receptbelagda.

Diphenhydramine, difenhydramin, ingår i en receptbelagd medicin mot allergier och som dimenhydrinat i en tillika receptbelagd medicin mot bland annat åksjuka samt i ett receptfritt tuggummi mot åksjuka.

Inga av dessa mediciner är avsedda för små barn.

Källa: Fass.se

Det här inlägget postades i Artiklar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Studie visar: Honung bättre än hostmedicin till barn

  1. Pingback: Honung som hostmedicin | Biodlaren.com

  2. Simon Johansson skriver:

    Hallå!

    Jag har en fråga om honung, är det så att honungens effekt försvinner i samband med något varmt som honung i te?

Kommentarer inaktiverade.